Βιβλιοθήκη

ΕΝΤΟΜΑ

Κατσαρίδα

Σκνίπα

Τερμίτης

Μυρμήγκι

Κοριός

Ξυλοφάγα

Μύγα

Ψύλλος

Σαρανταποδαρούσα

Σφήκα

Σκόρος

Ψαράκι

Κουνούπι

Έντομα Αποθηκών

Ψαλίδα

ΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗ

Στην κλάση αυτή των αρθροπόδων ανήκουν οι αράχνες, τα ακάρεα, οι κρότωνες (τσιμπούρια) και οι σκορπιοί. Στα άτομα αυτής της κλάσης δεν βρίσκουμε τα γνωστά χαρακτηριστικά των εντόμων, δηλαδή φτερά, κεραίες, τρία ζεύγη ποδιών και χωρισμό του σώματος σε τρία μέρη (κεφάλι, θώρακας, κοιλιά). Το σώμα χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη, το πρόσωμα ή κεφαλοθώρακα και το οπισθόσωμα ή κοιλιά. Στο πρόσωμα υπάρχουν τα στοματικά μόρια, οι χηληκεραίες, οι προσακτρίδες, που στους σκορπιούς είναι πολύ αναπτυγμένες και ισχυρές και τέσσερα ζεύγη ποδιών. Στους σκορπιούς το οπισθόσωμα χωρίζεται σε κοιλιά και ουρά, στις αράχνες το πρόσωμα και το οπισθόσωμα διαχωρίζονται με μια στένωση και στα ακάρεα και τους κρότωνες το πρόσωμα και το οπισθόσωμα αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.

Αράχνη

Ακάρεα Ψώρας

Ακάρεα Οικιακής Σκόνης

Σκορπιός

Τσιμπούρι (Κρότωνες)

ΤΡΩΚΤΙΚΑ - ΕΡΠΕΤΑ - ΠΤΗΝΑ

Τρωκτικά

Απώθηση Φιδιών

Απώθηση Πτηνών

PROFESSIONAL DOMESTIC & COMMERCIAL PEST CONTROL

ΑΡΘΡΟΠΟΔΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Τα έντομα όπως και τα άλλα αρθρόποδα, δεν έχουν εσωτερικό σκελετό για τη στήριξη του σώματός τους και για το λόγο αυτό κατατάσσονται στα Ασπόνδυλα.
Η στήριξη του σώματος των εντόμων επιτυγχάνεται από το χιτινισμένο εξωτερικό τους περίβλημα το οποίο ονομάζεται «εξωσκελετός».
Όλα τα αρθρόποδα φέρουν αρθρωτά εξαρτήματα (πόδια-κεραίες) επίσης καλούνται και εξάποδα.

Το έντομο διαιρείται σε τρία μέρη: κεφαλή, θώρακα, κοιλιά.
Κατά την ανάπτυξη των εντόμων από το αρχικό στάδιο (αβγό) προς το τελικό (τέλειο έντομο), παρατηρείται συνήθως, αλλαγή της μορφής τους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και το μέγεθός τους.

Η αλλαγή αυτή συντελείται με την αποβολή (έκδυση ή αποδερμάτωση) του χιτινισμένου περιβλήματός τους (εξωσκελετού) και την αντικατάστασή του με νέο διαφορετικής ή όχι μορφής.

Ανάλογα με τη μορφή των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης, διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες εντόμων:

1) Αμετάβολα,
2) Ημιμετάβολα ή ολιγομετάβολα,
3) Ολομετάβολα

Την ομάδα των αρθροπόδων υγειονομικής σημασίας που σαν παράσιτα φορείς μεταδοτικών ασθενειών ή απλώς ενοχλητικά έχουν επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και τα οποία εξετάζει η Ιατρική Εντομολογία.