Απεντομώσεις Κοριών

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΚΟΡΙΩΝ

Το πιο κοινό είδος είναι το lectularius Cimex, είναι μικρά παρασιτικά έντομα επίπεδα, ωοειδή και έχουν καφεκόκκινο χρώμα. Έχουν αναπτύξει τα πόδια εξαιρετικά καλά και τους επιτρέπουν να συρθούν επάνω σε επιφάνειες φτιαγμένες από ξύλο, χαρτί, πλαστικό ή ακόμη και γυαλί, τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών που τσιμπούν.
Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να τσιμπά έως και 10 λεπτά ή και περισσότερο και να καταναλώνει έως και έξι φορές το βάρος του σε αίμα,τα ενήλικα έντομα μπορούν να επιζήσουν ακόμα και για ένα έτος χωρίς σίτιση.

Έχουν πέντε νυμφικά στάδια και γεννούν περίπου 200 ωά στη διάρκεια της ζωής τους και απαιτούν λήψη αίματος για κάθε έκδυση.
Δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί διότι τσιμπούν το βράδυ και δεν έχουν επώδυνο τσίμπημα, αλλά γίνονται αντιληπτά από τα χαρακτηριστικά σημάδια που αφήνουν. Δεν είναι φορείς ασθενειών. Μεταφέρονται από οικία σε οικία με μεταχειρισμένα έπιπλα ή προσωπικά αντικείμενα. Κυρίως οικίες όταν υπάρχει φαντάρος στην οικογένεια και υπηρετούν σε μονάδες όπου οι κοριοί αποτελούν μόνιμο πρόβλημα.
Συνήθως απαντώνται στα υπνοδωμάτια στις σχισμές και χαραμάδες, κομοδίνα, πίσω από πίνακες ή κάδρα, ταπετσαρίες και στις γωνίες του κρεβατιού ακόμα και στα ξύλα των κρεβατιών ιδιαίτερα αν αυτά έχουν ρόζους ή σχισμές.
Πολύ σχολαστικός υπολειμματικός ψεκασμός μόνο στα παραπάνω σημεία από ειδικό ικανό να εντοπίσει τις παραπάνω εστίες αποτελούν τον κανόνα για την καταπολέμηση των κοριών. Συνήθως απαιτείται και δεύτερος συμπληρωματικός ψεκασμός απλά γιατί δεν γίνεται αρχικά αξιολόγηση του μεγέθους του προβλήματος και παραμελούνται εστίες. Δεν ενδείκνυνται ψεκασμοί χώρου.
Επιμόλυνση μπορεί εύκολα να συμβεί όταν άτομα της οικογένειας είναι φαντάροι ή επισκέπτονται χώρους μαζικής συνάθροισης (καταλύματα – camps).